Algemene informatie

Heb je altijd al willen leren zeilen? Nieuwe vrienden maken en samen met hen actieve en spannende dingen ondernemen? Met een boot op trektocht of lekker kamperen?

Kom dan eens kijken bij de Marco Polo!

Wat is scouting?

Je hebt ze vast wel eens gezien in de stad, of op het water, misschien zelfs in het bos: jongens en meisjes met van die 'apenpakjes' aan. "Padvinders" zul je waarschijnlijk gedacht hebben.
Maar het moderne scouting is meer dan spoorzoekertje en kampvuurtjes maken, scouting is met ruim 90.000 leden (jongens én meisjes) de grootste jeugdvereniging van Nederland.

Verschil in element

Natuurlijk is niet iedereen gek van het bos, en ook lang niet iedereen stapt graag in een stalen zeilboot. Daarom heeft scouting voor ieder wat wils: Landscouts, Waterscouts en zelfs Luchtscouts. De Marco Polo is een waterscouting groep, dus als je van water houdt ben je bij ons vast in je element!

Samen sta je sterk

Bij scouting draait het vooral om spel. Want wat is er leuker dan spelenderwijs de wereld om je heen te ontdekken?
Alles wat je bij scouting doet doe je in kleine groepjes, soms doe je dingen individueel maar het grootste gedeelte van de tijd leer je samen te werken met andere scouts. Samen je grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen aangaan.  Het zeilen van een wedstrijd, het houden van een trektocht, het onderhoudt van je boot; allemaal voorbeelden waar samenwerking vereist is!

Ontplooien

Scouting geeft je de kans om je eigen kunnen te ontdekken. Zonder dat de nadruk op competitie en prestatie ligt, kun je laten zien wat je waard bent. En niet alleen dat. Scouting geeft je ook de gelegenheid om je algemene kennis te verbreden, om nieuwe vaardigheden aan te leren en om creatief naar oplossingen te zoeken.

Waterscouting

En wat houdt waterscouting dan nou precies in?
Deze scouts delen allemaal één bepaalde interesse: water en boten. Niet zo gek dus dat het programma bol staat van de nautische activiteiten. Leren zeilen is daarvan de belangrijkste, maar ook zwemmen, leren kanovaren en je CWO diploma's (door ANWB, HISWA en KNWV uitgegeven en erkende zeildiploma's) of zelfs je klein vaarbewijs halen horen daarbij. Maar de zomerkampen en deelname aan zeilwedstrijden kunnen toch wel als hoogtepunten genoemd worden.

Marco Polo

De Marco Polo bestaat inmiddels al 30 jaar en biedt plaats voor kinderen en jong volwassenen van alle leeftijden.

Speltak

Samenstelling

Opkomst

7 t/m 11 Welpen gemengd (j/m) 11:00 t/m 13:15
10 t/m 17 Zeeverkenners gemengd (j/m) 12:00 t/m 17:30 (zomer)
11:30 t/m 16:00 (winter)
16 t/m 19 Wilde Vaart gemengd (j/m) eigen keuze
18+ Loodsen gemengd (m/v) eigen keuze
18+ Leiding gemengd (m/v) afhankelijk van speltak

Clubhuis

Alle scouting-onderdelen (speltakken) van de Marco Polo komen bijeen in het clubhuis de Katimavik aan de Noord-Schalkwijkerweg 125a.

Welpen

De welpen is de jongste speltak van de Marco Polo. De activiteiten zijn gericht op het water en de dolfijntjes worden spelenderwijs bekend gemaakt met de beginselen van het zeilen. Daarnaast is er ook veel plezier met het doen van spelletjes, het maken van leuke uitstapjes en knutselen. De dolfijnen komen elke zaterdagochtend van 11:00 tot 13:15 uur bij elkaar.

Zeeverkenners

Bij de zeeverkenners draait echt alles om water. Deze speltak heeft een vloot van 4 lelievletten, de speciaal voor scouting ontwikkelde stalen zeilboot, en een sleper waarmee ze er elke zaterdag op uit trekken om te leren zeilen en hun grenzen te verleggen. De zeeverkenners kennen een winter- en zomerseizoen: 's winters zijn de activiteiten gericht op het onderhoud van de boot en het leren zeilen in theorie, zomers gaan ze vooral het water op of in en leren ze ook zeilen in de praktijk. Hoogtepunt van het zomerseizoen is elk jaar weer het 10 dagen durende zomerkamp. Lekker weg naar nieuw, onbekend water !

Wilde vaart

Bij de Wilde Vaart draait alles om zelfstandig worden. Na je tijd bij de zeeverkenners beschik je als het goed is over genoeg kennis en ervaring om er zelfstandig op uit te trekken. Deze speltak heeft daarom ook geen leiding en bepaald zelf het programma en de activiteiten. Op trektocht met de vlet, meedoen aan een 24-uurs zeilrace, raften in de Ardennen, een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Wél heeft deze speltak nog begeleiding die zich niet actief met het programma bemoeit maar wel hier en daar tips en aansturing geeft.

Leiding

De verschillende speltakken van de Marco Polo worden draaiende gehouden door een jong team van enthousiaste vrijwilligers. Ze verzorgen elke keer weer nieuwe, grensverleggende en uitdagende activiteiten, middagen en kampen en dragen zorg voor de opleiding voor insignes en CWO diploma's. De Marco Polo biedt al haar leiding de gelegenheid om speciale cursussen te volgen bij Scouting Nederland en tevens hun Leiding Erkenning te behalen.

Lijkt het je wel wat?

Of wil je meer weten over het scouten bij de Marco Polo? Kom gerust eens langs op zaterdag of stel je vraag in een email aan: info@marcopolowaterscouts.nl.
Pagina veranderd door richard op 2013-04-09